Influencer marketing in het jaarplan 2019

Het is voor marketeers nu al het moment om de jaarplanning op te maken, en om te bedenken wat er in 2019 veranderd kan worden aan de strategie. Zo kunnen zij volgend jaar nóg meer succesverhalen creëren. De hamvraag is dus ook: hoe kun jij als marketeer influencer marketing het beste in je jaarplan verwerken? Ik bekeek deze vraag vanuit drie stadia van influencer marketing.

Samenwerken met influencers was de afgelopen jaren prioriteit voor heel veel merken en bureaus. Sommige markten, zoals fashion en food, zijn gemaakt voor influencer marketing, en in deze markten hebben bedrijven dan ook op grote schaal influencers ingezet.

1. Experiment

De influencers, en daarmee ook de markt, zijn echter een stuk volwassener geworden het afgelopen jaar. Zo bestaan er veel markten die op het eerste gezicht niet heel sexy of visueel zijn, zoals verzekeringen of babyvoeding, waarbij je niet meteen aan influencer marketing denkt. Als jij zelf in zo’n branche werkt, kan het dus goed zijn dat je wel hebt nagedacht over deze vorm van marketing, maar er nog niet mee bent gestart.

Bedrijven die in deze branches vooroplopen, hebben deze stap al wel gemaakt. Jij hoeft dus ook niet langer te wachten: je kunt gemakkelijk een experiment opzetten om de resultaten van influencer marketing te meten en te benchmarken. Hoe? Simpel:

Start een campagne

De meest voor de hand liggende optie: start een campagne. Bedenk een creatief concept voor een campagne voor de jaarplanning van 2019 en zoek naar relevante influencers. Zorg dat je resultaten meetbaar zijn met bijvoorbeeld kortings- of UTM-codes, en leer van je resultaten.

Reserveer budget voor influencers

Heb je aan het begin van volgend jaar al een grote campagne gepland staan? Reserveer dan ook tijd en budget voor influencers. Zo kun je de geplande (traditionele) inzet behouden, en toch een deel van de creatie aan influencers overlaten. Na de campagne kun je de resultaten vergelijken, en de combinatie perfectioneren.

Schakel hulp in van influencers

Nog niks op de jaarplanning en weinig ideeën? Laat influencers je waar mogelijk helpen: kies een product, periode of thema en laat influencers meedenken. Zij komen vaak juist met creatieve ideeën om jouw boodschap te vertalen naar hun doelgroep. Zo sla je twee vliegen in één klap.

2. Marketingmix

Heb je het afgelopen jaar al je eerste experimenten gedaan met influencers? Dan kun je 2019 gebruiken om je learnings om te zetten naar verbeteringen en influencer marketing onderdeel van je marketingmix te maken. Influencers écht integreren in je strategie gaat niet over één nacht ijs, maar er bestaat een aantal shortcuts.

Influencers structureel inzetten

In eerste instantie kijken we naar het structureel inzetten van influencers. In plaats van de experimentele en kortstondige campagnes van dit jaar, kun je kijken naar de inzet van influencers in meerdere campagnes. Wil je met jouw merk of product meerdere doelgroepen bereiken? Werk dan samen met tienervloggers, fashionbloggers, fitties, foodies en mommybloggers. Met influencers kun je een groot publiek bereiken. Zet ze dus ook in waar relevant!

Influencers als content creators

Influencers zijn content creators. Beoordeel ze dus niet alleen op hun bereik, maar bedenk ook wat hun content voor je kan doen. Als jij je traditionele content creators vervangt door of aanvult met influencers, is het win-win: je content is authentieker en wordt gelijk gedeeld op de kanalen van je influencer.

3. Long-term influencer marketing

Als influencer marketing al een structureel onderdeel is van jouw marketingmix, ben je duidelijk goed bezig. Dit kent echter nog een overtreffende trap: long-terminfluencer marketing.

Influencers als merkambassadeurs

Het afgelopen jaar heb je misschien met een heleboel influencers gewerkt. De één communiceerde wellicht beter dan de ander, en ook in content en relevantie van de doelgroep zul je verschillen gemerkt hebben. Dat is iets positiefs! Je weet nu welke influencers de beste aansluiting hebben bij je merk, welke de allermooiste content maken en welke hun doelgroep echt bereiken. Nu is het zaak om die influencers te transformeren naar assets van jouw merk. Influencers inzetten als merkambassadeurs, dus. Hoe doe je dat?

Langetermijnsamenwerking

Als je een relevante connectie hebt met een influencer, kun je deze koppelen aan je merk. Door een samenwerking op de lange termijn aan te gaan, kan een influencer zich echt aan je merk binden, en zijn/haar volgers daarin meenemen.

Long-term influencer marketing gaat verder dan een influencer meenemen in al je IM-campagnes. Je kunt een influencer écht onderdeel maken van je bedrijf, je bedrijfscultuur, je boodschap en je verhaal. Laat een influencer een dag meedraaien bij je klantenservice, test een nieuw prototype met hem of haar of nodig je influencers uit voor de kerstborrel. De mogelijkheden zijn eindeloos: de uitvoering is aan jou.

Influencers are here to stay

Of je nu net begint, net vaardig begint te worden of al een expert bent op het gebied van influencer marketing, het is voor iedereen voordelig om na te denken over de volgende stap die gezet gaat worden. De markt wordt steeds volwassener en budgetten blijven zich meer en meer richting influencers verschuiven. Influencer marketing heeft wederom bewezen geen trend te zijn, en ook het toekomstperspectief blijft zich verbreden. Twijfel dus niet bij het maken van de jaarplanning: influencers are here to stay.

bron: https://www.frankwatching.com/archive/2018/09/11/influencer-marketing-in-het-jaarplan-2019/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *